Prodej nemovitosti pod cenou: Kdy je to výhodné a kdy ne?

Někdy se objeví situace, kdy je třeba prodat nemovitost pod cenou. Co to znamená, jaké mohou být důvody a kdy je takový krok rozumný? Všichni si při prodeji přejeme získat co nejvyšší cenu. 

Co pro Vás znamená prodej nemovitosti pod cenou?

Prodej nemovitosti pod cenou se týká situace, kdy je nemovitost prodána za nižší částku, než jakou určuje její tržní hodnota. Tržní cena je stanovena podle aktuálního stavu nemovitosti, její polohy, velikosti a dalších faktorů. Prodej pod cenou tedy znamená, že prodávající souhlasí s nižší nabídkou, než by mohl teoreticky získat na trhu.

Důvody, proč prodávat nemovitost pod cenou

Existuje několik důvodů, proč se majitel nemovitosti může rozhodnout k prodeji za nižší cenu. Tyto situace mohou být specifické a záleží na individuálních okolnostech prodávajícího.

  1. Rychlý prodej Pokud majitel potřebuje rychle získat finance, například kvůli dluhům, rozvodu nebo nákupu jiné nemovitosti, může se rozhodnout prodat nemovitost pod cenou, aby zajistil rychlý prodej. Snížená cena přitáhne více zájemců, což urychlí celý proces.

    Není to však jen o peněženích, které může klient rychle potřebovat ale cena může být snížena také z důvodů: 

  2. Technického stavu nemovitosti Pokud je nemovitost v horším technickém stavu a vyžaduje značné investice do rekonstrukce, může být prodána pod cenou. Kupující obvykle zohledňují náklady na opravy při stanovení nabídky. V tomto případě je nižší cena způsob, jak přilákat zájemce.

  3. Problémy s právním stavem Některé nemovitosti mohou mít komplikovanou právní situaci, například nedořešené dědictví, zástavní práva, věcná břemena, či jiné problémy. Tyto komplikace mohou odradit potenciální kupce, a proto je snížení ceny jedním z mála způsobů, jak nemovitost prodat.

  4. Prodej podílu nemovitosti – Často nás také klienti kontaktují z důvodu prodeje jen části nemovitosti a to nějakého podílu, které vlastní ale nejsou schopni se domluvit s ostatními. I to je důvod ke snížení ceny. 

Kdy je prodej nemovitosti pod cenou výhodný?

Prodat nemovitost pod cenou nemusí být vždy nevýhodné. V některých případech může být tato strategie výhodná:

  • Časová naléhavost: Pokud je třeba nemovitost rychle prodat, může být lepší získat nižší cenu okamžitě, než riskovat dlouhé měsíce čekání na lepší nabídku.
  • Složitý technický stav: Pokud by opravy nebo renovace byly pro vás příliš nákladné, může být lepší prodat nemovitost za nižší cenu a nechat kupujícího, aby si s rekonstrukcí poradil sám.
  • Vyhýbání se dalším výdajům: Držení nemovitosti často znamená nutnost platit za údržbu, energie, pojištění a další náklady. Pokud prodáváte pod cenou, můžete se těchto výdajů rychle zbavit.

Jak se vyhnout příliš nízké ceně?

I když může být snížení ceny dobrým způsobem, jak přilákat kupce, je důležité vyhnout se prodeji nemovitosti pod skutečnou hodnotou. Zde je několik tipů, jak zajistit, že neprodáte nemovitost za příliš nízkou cenu:

  • Odhad nemovitosti: Nechte si od nás udělat odborný odhad ceny nemovitosti zdarma. Tím získáte reálný obraz o hodnotě nemovitosti na trhu.
  • Správná marketingová strategie: I nemovitost v horším technickém stavu lze prodat za rozumnou cenu, pokud je správně inzerována a prodávána. Profesionální fotografie, dobrý popis a propagace mohou pomoci najít vhodného kupce.

Prodej nemovitosti pod cenou může být v některých situacích rozumným krokem, už se nám také stalo, že nastavení ceny směrem dolů přilákalo najednou více zájemců a dostali jsme se nakonec do situace, kdy se zájemce o koupi předhazovali. V rámci pravidel Remaxu pak v těchto případech vyhrává nejvyšší nabídka. 

Pokud i vy chcete konzultovat prodej nemovitosti dejte mi vědět. 

 

DOTAZNÍK ODHAD CENY NEMOVITOSTI ZDARMA

KONTAKTUJTE MĚ

Brno a okolí

Telefon

+420 773 750 076

Email

bara.hlavkova@re-max.cz

Rádi Vám pomůžeme s profesionálním a rychlým prodejem nemovitosti. Vždy se snažíme získat co nejvyšší cenu, například aukcí nemovitosti.