Kdy dostanu peníze z prodeje nemovitosti?

Prodej nemovitosti je významná událost, a proto je pochopitelné, že vás zajímá, kdy obdržíte peníze. Celý proces může trvat několik týdnů až měsíců, protože zahrnuje několik důležitých kroků, od náběru nemovitosti přes podpis kupní smlouvy až po převod vlastnického práva na katastru nemovitostí. V tomto článku vám vysvětlím, jak postup probíhá a kdy můžete očekávat své peníze.

1. Zveřejnění nabídky s Vaší nemovitostí
Nejprve nás čeká ocenění nemovitosti, kde se potkáme s klientem a naceníme nemovitost. Poté se domluvíme na časové lince a domluvíme se na tom, kdy začneme prodávat a hledat kupce. Co se týče prvního kontaktu s klientem, ten většinou probíhá po telefonu nebo emailem. Domlouváme si schůzku na nemovitosti ta je většinou do pár dní od prvního kontaktu. Pak už záleží, na tom jak na prodej spěcháte, máme klienty, kteří hodně spěchají a do 24h od prvního kontaktu můžeme mít nemovitost veřejně v nabídce. Pokud klienti nespěchají a ještě něco řeší, jako vyklízení, domluvu se sourozenci, přípravu nemovitosti nebo návazné stěhování atd. 

2. Nalezení kupce
Zde hodně záleží, o jakou nemovitost se jedná a kde je. Standartně byty jsou prodány do mezi 2-4 měsíci a u domů je to cca 5-7 měsíců. Hodně záleží, pokud Vás zajímá jak dlouho se bude Vaše nemovitost prodávat, vyplňte dole dotazník a poradíme Vám. 

3. Podepsání kupní smlouvy

Po nalezení kupce následují podepsání kupní smlouvy mezi vámi a kupujícím. Tato smlouva obsahuje veškeré podmínky prodeje – cenu, způsob úhrady a termíny. (Zde termíny ovlivňuje to, jakým způsobem klienti financují. Pokud je to hypotéka, čeká se na vyřízení měsíc až dva. Pokud mají peníze v hotovosti, může být úhrada pár dní. Pokud prodávají jinou nemovitost může to být i měsíce.)

Jakmile je smlouva podepsána oběma stranami, přechází se k dalšímu kroku – uložení peněz do advokátní úschovy.

4. Advokátní úschova

Pro bezpečný převod peněz z nemovitosti se využívá advokátní úschova. To znamená, že peníze od kupujícího jsou deponovány u námi vybraného a ověřeného Remax advokáta  do doby, než proběhne převod vlastnického práva. Tento krok je klíčový pro ochranu obou stran. Kupující má jistotu, že peníze budou uvolněny až po převodu nemovitosti, a prodávající ví, že peníze jsou připravené a nebudou uvolněny dříve, než dojde k řádnému dokončení prodeje.

5. Podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí

Po uložení peněz do advokátní úschovy je potřeba podat návrh na vklad vlastnického práva na katastr nemovitostí. Tento návrh většinou podáváme my a jeho zpracování může trvat několik týdnů. Katastr má zákonem stanovenou ochranou lhůtu 21 dnů, a poté má dalších 30 dní během které převod zpracovává a poté zapsané vlastnictví převede na kupujícího. Standardně je vyjma Prahy nový majitel zapsán 22 den. 

6. Uvolnění peněz z advokátní úschovy

Jakmile je na katastru zapsáno nové vlastnické právo a nemovitost je tedy oficiálně ve vlastnictví kupujícího, přichází na řadu uvolnění peněz z advokátní úschovy. Advokát uvolní peníze ve prospěch prodávajícího, a to podle dohody v kupní smlouvě. Tento proces trvá zpravidla jen několik dní po zápisu do katastru. Náš advokát většinou reaguje ještě tentýž den nebo na druhý den. 

6. Kdy tedy můžete očekávat peníze?

V praxi to znamená, že peníze dostanete po zápisu na katastru nemovitostí a následném uvolnění z úschovy. Pokud vše probíhá hladce, od podpisu kupní smlouvy až po obdržení peněz může celý proces trvat 4 až 8 týdnů. Doba se může prodloužit, pokud se objeví komplikace při zápisu na katastru, případně jiné nečekané okolnosti.


DOTAZNÍK ODHAD CENY NEMOVITOSTI ZDARMA

KONTAKTUJTE MĚ

Brno a okolí

Telefon

+420 773 750 076

Email

bara.hlavkova@re-max.cz

Rádi Vám pomůžeme s profesionálním a rychlým prodejem nemovitosti. Vždy se snažíme získat co nejvyšší cenu, například aukcí nemovitosti.