Prodej nemovitosti bez advokátní úschovy: Jaká jsou rizika?

Prodej nemovitosti je zásadní transakcí, která zahrnuje značné finanční prostředky. Proto je běžné a doporučované, aby peníze z prodeje byly po určitou dobu uloženy v advokátní úschově. Přesto se někteří prodávající a kupující rozhodnou pro prodej nemovitosti bez advokátní úschovy, ačkoliv to může přinést nemalá rizika. Pojďme se podívat, co může znamenat absence tohoto bezpečnostního opatření a proč je důležité zvážit jeho využití.

Jak probíhá transakce bez advokátní úschovy?

Při prodeji nemovitosti bez advokátní úschovy se kupující a prodávající dohodnou, že peníze budou přímo převáděny z kupujícího na prodávajícího po podpisu kupní smlouvy nebo až po zápisu nového vlastníka na katastru nemovitostí. Tato praxe však může být riskantní, protože finanční prostředky nejsou chráněny nezávislou třetí stranou.

Existují i jiné způsoby, jak transakci zajistit – například bankovní úschova nebo notářská úschova. Nicméně advokátní úschova se často používá, protože nabízí transparentní a bezpečný způsob správy financí během převodu vlastnictví.

Rizika spojená s prodejem bez advokátní úschovy

  1. Nezajištěný převod peněz
    Při absenci advokátní úschovy může být pro obě strany obtížné zajistit, aby peníze byly skutečně vyplaceny až ve chvíli, kdy je splněna podmínka prodeje (například zápis nového vlastníka do katastru). Prodávající tak riskuje, že obdrží peníze dříve, než bude zápis dokončen, zatímco kupující se vystavuje riziku, že za nemovitost zaplatí a nikdy nedojde k převodu vlastnictví. Jak to ale udělat bezpečně? Vše lze zasmluvnit tak, aby byl průběh bezpečný a možný i bez úschovy. Vše se dá dohodnout v kupní smlouvě, tak aby to klaplo. 

  2. Chybějící nezávislá kontrola
    Advokátní úschova funguje jako nezávislá třetí strana, která zajišťuje, že obě strany plní své závazky. Pokud advokát posoudí, že podmínky kupní smlouvy byly splněny, uvolní peníze prodávajícímu. Bez tohoto mechanismu není nikdo, kdo by transakci nezávisle kontroloval, a obě strany se musí spoléhat na vzájemnou důvěru.

  3. Zvýšené riziko podvodu
    Při absenci advokátní úschovy může být transakce náchylnější k podvodům. Bez prostředníka, který by měl pod kontrolou finanční prostředky, může dojít ke zneužití situace. Kupující může například poskytnout falešné doklady o převodu peněz, zatímco prodávající může nepravdivě uvádět, že již zaplatil daň z prodeje.

  4. Právní komplikace
    Pokud dojde k nesrovnalostem na katastru, může být následné řešení sporů právně komplikovanější. Advokátní úschova poskytuje jasné záznamy o každé transakci a přesně definuje podmínky, za kterých budou peníze uvolněny. V případě problémů se tak lze snadno odkázat na smlouvu o úschově. Bez úschovy však mohou vzniknout komplikace, které mohou vést k soudním sporům a prodloužit celý proces prodeje.

    Prodej nemovitosti bez advokátní úschovy může přinést některé výhody, zejména pro ty, kteří chtějí transakci zjednodušit nebo se vyhnout dalším nákladům. Zde jsou hlavní výhody:

    1. Úspora nákladů

    Advokátní úschova obvykle zahrnuje poplatky za správu a ochranu financí, které se mohou pohybovat v řádu několika tisíc korun. Bez ní se těmto výdajům můžete vyhnout, což může znamenat nižší celkové náklady na prodej nemovitosti. (Nicméně v porovnání o jak vysoké transakce při prodeji nemovitosti je částka za uhrazení advokátní úschovy zanedbatelná.) 

    2. Rychlejší proces

    V některých případech může být prodej bez úschovy rychlejší. Advokátní úschova může přidat několik dnů či týdnů k dokončení celé transakce, zejména kvůli administrativním krokům a ověřování podmínek. Pokud obě strany důvěřují v plnění svých závazků, může být proces méně zdlouhavý.

    3. Jednodušší transakce

    Bez zapojení advokáta nebo jiného prostředníka se může celý proces zdát jednodušší. Nemusíte se řídit podmínkami úschovy, přičemž peníze mohou být přímo převedeny mezi prodávajícím a kupujícím bez dalších kroků.

    4. Důvěra mezi stranami

    Pokud mezi kupujícím a prodávajícím panuje vysoká důvěra (například v rámci rodiny nebo mezi známými), může být advokátní úschova vnímána jako zbytečná komplikace. V takovém případě obě strany věří, že nedojde k problémům nebo zdržení, což umožní jednodušší dohodu.

    6. Menší byrokracie

    Vyhnutí se úschově může znamenat méně papírování a administrativních povinností, což může být pro některé prodávající a kupující přitažlivé. Urychlení procesu bez nutnosti dodržovat přesné protokoly úschovy může být výhodné, pokud chcete prodej realizovat co nejrychleji

    Advokátní úschovu samozřejmě doporučujeme využívat. Nicméně pomůžeme Vám prodej zrealizovat podle Vašich představ. 

DOTAZNÍK ODHAD CENY NEMOVITOSTI ZDARMA

KONTAKTUJTE MĚ

Brno a okolí

Telefon

+420 773 750 076

Email

bara.hlavkova@re-max.cz

Rádi Vám pomůžeme s profesionálním a rychlým prodejem nemovitosti. Vždy se snažíme získat co nejvyšší cenu, například aukcí nemovitosti.