Prodej podílu nemovitosti s hypotékou: Jaké jsou možnosti s ohledem na banku?

Prodej podílu nemovitosti zatížené hypotékou může být komplikovaný, protože s hypotékou často přichází různá omezení a podmínky stanovené bankou. Tento článek se zaměřuje na klíčové otázky spojené s prodejem podílu nemovitosti, kterou financuje hypotéka, a na roli banky v tomto procesu.

1. Zkontrolujte hypoteční smlouvu

Prvním krokem, který by měl prodávající podniknout, je důkladná kontrola hypoteční smlouvy. Banky mohou do smluv zahrnout tzv. zákaz zcizení nebo zákaz zatížení, což omezuje možnost převodu nemovitosti nebo jejího podílu na jinou osobu. Zákaz zcizení znamená, že podíl na nemovitosti nelze bez předchozího souhlasu banky prodat nebo jinak převést na třetí osobu.

Pokud vaše smlouva obsahuje tento zákaz, budete muset banku o zamýšleném prodeji informovat a získat její souhlas.

2. Jak jednat s bankou

Banky obvykle zákaz zcizení využívají k ochraně svých zájmů, protože chtějí zajistit, že hypotéka bude nadále splácena. Pokud máte zájem prodat podíl nemovitosti zatížený hypotékou, máte několik možností, jak postupovat:

  • Získání souhlasu banky – V mnoha případech je možné požádat banku o souhlas s prodejem podílu.

  • Převod hypotéky na kupujícího – Jedním z řešení může být převod hypotéky na nového vlastníka podílu. V tomto případě banka převede zodpovědnost za hypotéku na kupujícího, pokud splní její podmínky. Tento proces obvykle zahrnuje prověrku bonity kupujícího a změnu smluvních podmínek.

  • Předčasné splacení hypotéky – Pokud se převod hypotéky na kupujícího nejeví jako vhodné řešení, může banka požadovat předčasné splacení celé nebo části hypotéky. To může být finančně náročné, ale v některých případech je to jediná možnost, jak podíl na nemovitosti prodat.

3. Možnost prodeje bez bankovního souhlasu

Pokud ve smlouvě není výslovně uveden zákaz zcizení, teoreticky je možné prodat podíl na nemovitosti bez souhlasu banky. Nicméně i v tomto případě může banka trvat na tom, aby o prodeji byla informována, protože hypotéka zůstává zajištěná nemovitostí, a tedy i jejím podílem.

Bezpečnější je vždy banku do procesu zapojit, abyste předešli problémům při převodu vlastnického práva a splácení hypotéky.

Existuje více způsobů, jak tuto situaci řešit a celou situaci vypořádat. V případě, že máte zájem o prodej podílu s hypotékou, neváhejte se na nás obrátit. 

DOTAZNÍK ODHAD CENY NEMOVITOSTI ZDARMA

KONTAKTUJTE MĚ

Brno a okolí

Telefon

+420 773 750 076

Email

bara.hlavkova@re-max.cz

Rádi Vám pomůžeme s profesionálním a rychlým prodejem nemovitosti. Vždy se snažíme získat co nejvyšší cenu, například aukcí nemovitosti.